Jak udržíte mangové dřevo krásně co nejdéle?
Mangové dřevo je odolný druh dřeva, který snese opravdu hodně. Není to tvrdé dřevo jen tak bezdůvodně. Přesto existují způsoby, které můžete udělat, aby Váš nábytek z mangového dřeva vypadal zářivě co nejdéle. Nejdůležitější je, abyste se o svůj nábytek dobře starali, ale občas nezaškodí ani kvalitní ošetření. Zajímá Vás, co můžete udělat pro to, aby Váš nový přírůstek v domácnosti byl dlouho krásný? Přečtěte si naše nejlepší tipy v tomto blogu.

Údržba mangového dřeva

Pokud o svůj nábytek dobře pečujete, mangové dřevo vydrží velmi dlouho. A to je dobře, protože tak brzy nevyjde z módy. Péče o mangové dřevo není složitá. Ať už máte TV skříňku nebo komodu z mangového dřeva, nezapomeňte občas otřít prach mírně navlhčeným nebo suchým hadříkem. Dostane-li se na něj vlhkost nebo nečistoty, například potraviny, je dobré jej rychle vyčistit. To znamená, že nečistoty nemají šanci proniknout do dřeva a povrch zůstane dlouho krásný.

Údržba mangového dřeva ve zkratce
Udržujte svůj nábytek z mangového dřeva ve špičkovém stavu pomocí těchto kroků:

  • Dbejte na to, abyste svůj nábytek dobře chránili. Pokud máte jídelní stůl z mangového dřeva, použijte pod sklenice a talíře podložky. Zabrání se tak tomu, aby na něm skončily nečistoty.
  • Vylili jste? Vyřeší to rychlé očištění mírně navlhčeným hadříkem. Přednostně volte hadřík s mikrovláknem. To zabraňuje poškrábání.
  • Nepoužívejte čistící prostředky obsahující silikon. Dřevo vysušují, čímž se zhoršuje jeho kvalita. Je také lepší vyhnout se amoniaku.
  • Chystáte-li se ošetřit mangové dřevo leštidlem na nábytek, dbejte na to, abyste jej dobře a rovnoměrně zapracovali do dřeva a nezůstali po něm žádné zbytky. To může způsobit změnu barvy.

Ošetření mangového dřeva
Nábytek z mangového dřeva, který naleznete v našem obchodě, je již ošetřen proti vlhkosti a nečistotám. Nemáte tedy téměř žádnou práci na svém novém nábytku. Ve skutečnosti je třeba dřevo ošetřovat teprve tehdy, když zjistíte, že ochranná vrstva byla poškozena nebo se časem opotřebovala. Pokud se chystáte ošetřovat mangové dřevo, zvolte speciální olej na mangové dřevo. Takový minerální olej je vyroben pro tento druh dřeva. Ošetření mangového dřeva tímto olejem zajistí, že Váš nábytek se zregeneruje. Ochrannou vrstvu vytvoříte tak, že olej několikrát vetřete do dřeva. To umožňuje oleji dobře absorbovat a ochránit povrch před nečistotami a vlhkostí. Mangové dřevo ovšem nemá rádo vodu ani po ošetření. Rozlité tekutiny proto včas a důkladně otřete.

Včelí vosk na dřevo
Když po letech zpozorujete, že dřevo začíná matnět, můžete mangové dřevo ošetřit speciálním včelím voskem na dřevo. To dodá Vašemu nábytku původní vzhled. Dřevo se barevně rozjasní a bude méně matné a kresba opět krásně vynikne. Díky tomu vypadá opět jako nový. Všimněte si, že včelí vosk může dřevo trochu odbarvit. Může se například stát, že pak bude vypadat tmavší, než jste zvyklí. Proto je vždy vhodné vosk nejprve otestovat na nenápadném místě. Pokud máte knihovnu z mangového dřeva, zkuste nejprve nanést vosk na spodní část police. U jídelního stolu můžete otestovat vosk na spodní straně desky stolu. Potom už víte, jak reaguje barva dřeva na ošetření.