Jaký je rozdíl mezi teakovým a mangovým dřevem?

V obou případech jde o velmi tvrdé dřevo a v interiéru často najdete oba druhy: mangové i teakové dřevo. Jaký je však mezi nimi rozdíl?

Mangové a teakové dřevo se někdy navzájem srovnávají pro jejich tvrdost a podobnost, avšak stále existují jasné rozdíly, které jsou patrné na první pohled. Je dobré se na ně podívat, zvláště pokud hledáte krásný nábytek z tvrdého dřeva. Ať už mangové nebo teakové dřevo, oba druhy mají své výhody a nevýhody, charakteristické rysy a vlastnosti. V tomto blogu jsme si pro Vás připravili seznam těch nejdůležitějších odlišností.

Vlastnosti mangového dřeva

Když srovnáte mangové a teakové dřevo, je na první pohled patrné, že mangové dřevo má jedinečný vzhled. Vzory a barevné odstíny, které vidíte ve dřevě, jsou výrazné a jasné, díky čemuž každá deska vypadá jinak. Díky tomu je mangové dřevo opravdu jedinečným dřevem svého druhu. Dřevo působí příjemně teplým a zároveň exotickým vzhledem. Co má mangové dřevo společného s teakem, je jeho tvrdost. I když je mangové dřevo méně tvrdé než teak, při použití v interiéru si toho rozdílu ani nevšimnete. Další silnou stránkou mangového dřeva je jeho odolnost. Navíc je mangové dřevo vedlejším produktem pěstování manga, a tak víte, že s nábytkem z mangového dřeva vždy zvolíte cestu udržitelnosti.

Mangové dřevo ve zkratce:

  • Vždy udržitelné.
  • Okouzlí Vás exotickým vzhledem.
  • Každá stolová deska je jedinečná!
  • Jedná se o tvrdé dřevo.

Teak

Teakové dřevo pochází ze stromu Tectona Grandis, který roste v jihovýchodní Asii, zejména v Indonésii. Stejně jako mangové dříví je to typ tvrdého dřeva. Přesto je mezi teakovým a mangovým dřevem dostatečný rozdíl. Všimnete si toho, když srovnáte dva druhy dřeva z hlediska vzhledu. Teak má světle hnědou až sytě hnědou barvu, která může být v závislosti na způsobu úpravy i tmavší. Používá se nejen v interiéru, ale také k výrobě zahradního nábytku. Tehdy dřevo vlivem větru a počasí většinou ztratí teplou barvu, pokud jej neošetříte lazurou nebo lakem. Výhodou teakového dřeva je, že se přirozeně málo štěpí. To znamená, že teakovému nábytku se bude dařit i v exteriéru bez úpravy.

Teak na první pohled:

  • Teakové dřevo je velmi pevné.
  • Daří se mu jak v interiéru, tak v exteriéru.
  • Má teplou, sytou barvu.
  • Vhodné jako zahradní nábytek.

Rozdíl mezi teakovým a mangovým dřevem

Když položíte dva druhy dřeva vedle sebe, okamžitě uvidíte rozdíl ve vzhledu mezi teakovým a mangovým dřevem. Teakové dřevo má teplou barvu, ale v porovnání s mangovým dřevem je pro něj charakteristická hladkost povrchů. Zrnitost je méně zřetelná a barevné rozdíly jsou také menší než u desek z mangového dřeva. To dává teaku neutrální vzhled, který dobře funguje v některých interiérech, ale zároveň může způsobit, že Váš teakový nábytek bude vypadat až příliš jednoduše.

Teakové dřevo na druhé straně není vždy udržitelné. Trvanlivost teaku závisí ve velké míře na tom, kde dřevo rostlo a jak bylo pokáceno. Při koupi teakového nábytku byste si proto měli dávat pozor na původ dřeva. V tomto ohledu má mangové dřevo výhodu a to, že je vždy udržitelné!

Pokud hledáte nábytek do exteriéru, tak teakové dřevo je pro Vás skvělou volbou. Dřevo má vysoký stupeň tvrdosti a olejnatost v jádru zajišťuje, že voda a nečistoty nemohou snadno proniknout dovnitř desky. Na druhé straně mangové dřevo jako zahradní nábytek neuvidíte.

Zamilujte se do mangového dřeva!

Mangové dřevo se v posledních letech stalo velmi populárním. Jste zvědaví, jak tento druh dřeva vypadá ve skutečnosti? Hezký dojem z krásy nábytku z mangového dřeva získáte i v našem internetovém obchodě! Snadno tak určíte, který druh dřeva se nejlépe hodí do Vašeho interiéru.