Pár faktů na úvod - mangové dřevo je trvale udržitelné dřevo
Mangové dřevo je nejen krásné, ale také udržitelné. Další důvod, proč tak milujeme nábytek z mangového dřeva. V době, kdy je stále důležitější pečovat o svět kolem nás, můžeme zasáhnout is výběrem nábytku. Když si do svého domova přinesete dřevěný nábytek, přirozeně chcete mít jistotu, že je vyroben z udržitelného dřeva. Jak je však možné, že mangové dřevo je udržitelné dřevo? A odkud přesně pochází mangové dřevo z našeho internetového obchodu? Abyste to zjistili, v tomto blogu Vás zavedeme k původu mangového dřeva.

Jaký je původ mangového dřeva?

Pokud jste někdy jedli mango, možná jste se ho pokusili po snědení i zasadit. Ale marně! Není divu, když si uvědomíte, že původ mangového dřeva sídlí v Indii a jihovýchodní Asii, kde jsou teploty obvykle mnohem vyšší než u nás. Dnes se tento strom pěstuje po celém světě v subtropech. Plantáže lze nalézt od Ameriky až po Španělsko. Když je strom zralý, produkuje lahodné, sladké plody, které si můžeme vychutnat kdekoli, iu nás na Slovensku. Při pozorném pohledu na mangové dřevo možná poznáte něco, co vám připomene toto lahodné ovoce v podobě teplého odstínu barvy.

Je mangové dřevo trvale udržitelným dřevem?
Mangové dřevo je známé jako dřevo šetrné k životnímu prostředí. Pro tento druh dřeva se totiž nemusí kácet žádný existující les. Mangovníky rostou na plantážích v teplých, subtropických zemích. Takový mangovník může dosáhnout výšky až čtyřicet metrů, ale na plantáži se často udržuje menší. V prvních letech strom rodí spoustu ovoce, z čehož má plantážník radost. Po patnácti letech je mangovník zcela dospělý, poté bude produkovat stále méně manga. Pokud strom již neprodukuje mango, farmář ho nechá pokácet, aby uvolnil místo pro mladší strom. Dřevo putuje do továrny na nábytek, kde lze z něj vyrobit vše od skříněk až po jídelní stoly. To usnadňuje výběr dřeva šetrného k životnímu prostředí.

Původ mangového dřeva
Původ mangového dřeva je na plantáži: tam je strom zasazen.
Za 15 let strom doroste do zralé velikosti. Dorůstá výšky asi třicet metrů a šířky až pět metrů! Strom stárne a produkuje stále méně manga. Když strom zestárne, farmář ho dá pokácet. Mangovník putuje do továrny na nábytek, kde se vyrábí udržitelné dřevo. Nábytek z mangového dřeva přichází přímo z výroby do našeho internetového obchodu a přímo do vašeho obývacího pokoje.


Mangové dřevo je ekologické a udržitelné dřevo
Pro mangové dřevo se tedy nemusí kácet žádný les, což z něj činí dřevo šetrné k životnímu prostředí. Je to jakoby vedlejší produkt pěstování manga. Byla by škoda s tím po kácení nic nedělat, zejména proto, že je to tak krásné dřevo. To ovšem není všechno. Mangové dřevo má také dlouhou životnost. To je další význam trvale udržitelného dřeva: nábytek z mangového dřeva vydrží dlouho, takže jej nemusíte rychle vyměňovat. Snese úder, takže se v něm rychle nevytvoří prasklina ani prohlubeň. Mangové dřevo je odolné vůči poškrábání, díky ošetření nábytku v procesu výroby, dobře chráněno před nečistotami. Naštěstí, protože udržitelné dřevo, jako je mangové dřevo, odolá většině nástrah při jeho užívání. Dřevo je skutečný přírodní produkt, a proto se bez problémů hodí do různých stylů interiéru.